viernes, 29 de mayo de 2009

Comentari de text. La societat i l’estat.

Segons Ortega y Gasset

Idees principals:
Ortega Y Gasset es planteja de qui depèn el poder polític i acaba arribant a la conclusió de que a d’estar en mans de les persones o del poble. També ens explica els límits d’aquests poders, fins a on es pot arribar a manar i ens diu que no pot ser absolut perquè totes les persones tenen un dret. El poder polític ens porta a l’absolutisme.

Comentari:
Ortega y Gasset: ens parla de qui ha de tenir el poder polític i quins són els seus límits. Ortega y Gasset critica la democràcia perquè l’estat és qui posa les lleis, i l’únic que les pot crear, encara que tinguin una interacció entre l’estat i els ciutadans. De manera que la ciutadania queda apart i per això porta l’absolutisme.

sábado, 23 de mayo de 2009

Jürgen Habermas


Jürgen Habermas (Alemania, 1929) Sociólogo y filósofo alemán. Habermas nació en Düsseldorf y estudió en Gotinga, Zurich y Bonn, realizó el doctorado en Marburgo y trabajó como profesor de filosofía en Heidelberg y como profesor de filosofía y sociología en Francfort. De 1971 a 1980 fue director del Instituto Max Planck en Stamberg. La obra de Habermas constituye un ataque radical a la idea de que el positivismo y la ciencia y la investigación modernas son de alguna forma objetivas. Opina que la ciencia y la tecnología están más bien regidas por valores e intereses que a veces contradicen la búsqueda desinteresada de la verdad. Habermas sostiene que la tecnologización de la sociedad y el consiguiente crecimiento de la burocracia han servido, entre otras cosas, para perpetuar las instituciones del Estado y despolitizar a los ciudadanos. De esta forma la razón y la ciencia se han convertido en herramientas de dominación más que de emancipación. Habermas considera que esto no es necesario e imagina un futuro en el que la razón y el conocimiento trabajen en pro de una sociedad mejor. En ese futuro la comunicación humana no debería estar sujeta a la dominación del Estado y los ciudadanos racionales deberían poder actuar en la sociedad de forma libre en el ámbito político. Entre sus obras destacan su monumental Teoría de la acción comunicativa (1981), que puede ser considerada como una teoría global acerca de la sociedad, sobre su origen, su evolución y sus patologías, Historia y crítica de la opinión pública, Teoría y praxis, Ciencia y técnica como ideología, El discurso filosófico de la modernidad y El pensamiento posmetafísico.

viernes, 22 de mayo de 2009

filosofia T-13

Aquí os deixo el meu power point que tracta sobre el T-13 de filosofia. Espero que us agradi.

Ciutadania democràtica

De quina manera l’autor caracteritza la ciutadania en aquest text?
La caracteritza comuna ciutadania inclusiva que incorpora a tots els ciutadans fins i tot als marginats, sense arribar-los a integrar-los en la uniformitat d’una comunitat homogeneïtzada.

Per què diu que el principi de voluntarietat ha de ser considerat a l’hora d’entendre la nacionalitat del ciutadà?
Perquè ha de ser el mateix ciutadà qui a d’escollir la seva nacionalitat.

A què es refereix quan esmenta “l’afirmació de la independència nacional”?
Que es creu en l’autonomia de la nació.


I quan esmenta “la realització de la identitat nacional”?
Quan una persona vol formar part d’una nació i accepta i intenta adquirir com a pròpies característiques de costums, llengua, etc.

Per què considera que aquests modes d’entendre la democràcia són excloents?
Perquè no té una igualtat per a tots els ciutadans i el territori es por arribar a marginar.

Filosofia tema 13

Aqui us deixo el meu power point de filosofia del tema 13. Espero que us agradi!